Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ελλάδα, μήπως μία λύση είναι ή δραχμή;


Το κείμενο αυτό το έγραψα για τον διαγωνισμό της Βουλής των Εφήβων, όλα τα στοιχεία είναι αληθινά. Με 370 λέξεις για ποιο λόγο η δραχμή θα μπορούσε να αποτελέσει δύσκολη μεν, αλλά λύση δε στο σημερινό αδιέξοδο!

"Αδιαμφισβήτητα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Τα απανωτά Μνημόνια έχουν βραχυκυκλώσει την αγορά. Άλλες εναλλακτικές επιλογές ελάχιστες, μία από αυτές η δραχμή.

Χρειάζεται η απλή λογική, ώστε να συνειδητοποιήσει κανείς ότι τα Μνημόνια έχουν αποτύχει παταγωδώς. Χαρακτηριστικά η ύφεση είναι στο 7% και το χρέος διαρκώς αυξάνεται. Επιπρόσθετα περίπου 1.033.000 Έλληνες είναι άνεργοι και ένας στους δύο νέους επίσης. Μη βλέποντας κανένα μέλλον ολοένα και περισσότεροι νέοι ωθούνται στην μετανάστευση αναζητώντας καταφύγιο στο εξωτερικό. Ούτε η Δανειακή Σύμβαση ούτε το PSI βοήθησαν την κατάσταση. Αντίθετα, η ενεργοποίηση των CDS προκάλεσε πιστωτικό γεγονός,  κοινώς χρεωκοπία. Τα 72 από τα 197 δις  που "κουρεύτηκαν" άνηκαν σε  Έλληνες πολίτες. Το κούρεμα ήταν προϋπόθεση ώστε να λάβουμε βοήθεια ύψους  130 δις ευρώ. Όμως εδώ έγκειται το πρόβλημα. Από τα 130 δις, 50 θα πάνε στις τράπεζες, 30 στην αποπληρωμή δανείων (χρεολύσια), 22  στην κάλυψη του περυσινού ελλείμματος, 12 στα ασφαλιστικά ταμεία και  5 θα λάβουν ως αντάλλαγμα οι ομολογιούχοι. Συνεπώς τίποτα δεν προορίζεται για τη πραγματική αγορά, τον ελληνικό λαό  που ζει σε κατάσταση εξαθλίωσης και είναι αγανακτισμένος.

Μία λύση είναι η συμφωνία με τους εταίρους για επιστροφή στην δραχμή. Αρχικά η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη,  αλλά με κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές θα εξέλθουμε από την κρίση.  Πρώτον πρέπει να κηρύξουμε προσωρινό χρεοστάσιο για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Δεύτερον συνετό θα ήταν να παγώσουμε τις τιμές των προϊόντων ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας λόγω του πληθωρισμού. Τρίτον απαραίτητη είναι η ριζική μείωση του ΦΠΑ και φόρων ειδικής κατανάλωσης ώστε ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά (πχ  πετρέλαιο).  Ύστερα υποτιμώντας την δραχμή επιτυγχάνεται αύξηση των εξαγωγών συνεπώς  τα ελληνικά προϊόντα θα είναι πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό. Το κράτος αφού ανακτήσει την νομισματική πολιτική, που σήμερα έχει παραδώσει στην ΕΚΤ, θα έχει την δυνατότητα τυπώνοντας χρήματα να κάνει επενδύσεις δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξίας τύπωσης χρήματος είναι των ΗΠΑ που αν το 2010 δεν είχαν τυπώσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει οικονομικά. Επίσης η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό λόγω των χαμηλών φόρων και εργατικών χεριών θα βοηθήσει την οικονομία.

Συμπερασματικά επιστρέφοντας στην δραχμή θα  ξαναγίνουμε ανταγωνιστικοί και θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνης της αγοράς. Ίσως τότε έχοντας τοποθετήσει γερά θεμέλια μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ΕΕ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου