Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία

Όλοι στο σχολείο κάναμε μάθημα βιολογίας. Φέτος ειδικά είναι και πολύ ενδιαφέρον καθώς καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του ανθρώπινου οργανισμού, αυτό όμως που με εντυπωσίασε ήταν πως προσπαθεί να περάσει το μήνυμα της προφύλαξης. Ένα μήνυμα το οποίο οι συνομιλικοί μου, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουν υπόψιν τους.
Το θεμα του σεξ στην Ελλαδα αλλα και γενικοτερα στον υπολοιπο κοσμο ειναι ταμπου για την πλειονοτητα των ανθρωπων. Αυτο σημαινει οτι ντρεπονται να μιλησουν γι'αυτο (τι κανουν βεβαια, ειναι αλλου παπα ευαγγελιο). Κατι τετοιο οδηγει μοιραια στην ενοχοποιηση του σεξ και στην παραπληροφορηση των νεων ανθρωπων γι'αυτο. Αυτος ειναι ο λογος για τον οποιο πιστευω πως πρεπει να προχωρησουμε στην υλοποιηση μιας ιδεας που ειχε προταθει -δειλα δειλα απο καποιον παρατολμο-, στην εισαγωγη της σεξουαλικης αγωγης στα σχολεια.
Αρχικα, οι περισσοτεροι νεοι ανθρωποι δεν γνωριζουν τιποτα για τον ιο του aids και πως να προφυλαχθουν απο αυτον. Τα καταλληλα μετρα για την εξαλειψη του aids υπαρχουν, το προβλημα της εξαπλωσης του ομως εντοπιζεται στην ανυπαρκτη πληροφορηση των ανθρωπων γι'αυτο.
Ενα μαθημα οπως η σεξουαλικη αγωγη δεν εχει λογο υπαρξης τη διδασκαλια μεθοδων ικανοποιησης, συνεπως δεν προτεινω να διδασκεται το καμασουτρα (αν και θα ειχαν ενδιαφερον τα τεστ..^^), αλλα ενα τετοιο μαθημα θα εχει ως αποτελεσμα να μην βλεπουν πλεον οι νεοι ανθρωποι το σεξ σαν κατι για το οποιο πρεπει να ντρεπονται να μιλησουν.
Θα πρεπει κατα τη γνωμη μου να εχει τη μορφη μαθηματος στο οποιο οι μαθητες να εξεταζονται (οχι με μπλοκακι κι ετσι,βεβαια) ωστε να μην το βλεπουν οι μαθητες ως μια ωρα χαλαρωσης στο σχολικο προγραμμα σαν τη μουσικη η καλλιτεχνικα.
Μεσα απο αυτο το μαθημα, τα αγορια θα σταματησουν να εχουν αυτη την συνηθως ανωριμη σκεψη γι'αυτο το θεμα ή δεν θα το βλεπουν ως κατι για το οποιο πρεπει να βιαστουν, διοτι η πλειοψηφια συνηθως βιαζεται.
Το να εχει ενας ανθρωπος μια ενεργη σεξουαλικη ζωη ειναι κατι απολυτως λογικο και θεμιτο. Ας ξεπερασουμε καθε τετριμμενη προκαταληψη και ας την απολαυσουμε!

3 σχόλια: